dimarts, d’abril 25, 2006

quan el mal ve d'Almansa..

No podia deixar de passar un dia com aquest.. i si damunt tens mitja horeta lliure per a fer el perro...

Però diga'm fan, estic enganxada a la valenciclopèdia!! i per això us citaré un a molt bona explicació del que avui (o el dia 6 de maig) es cel·lebra al País Valencià! Així que allà va un poc d'història amb humor:

Llegiu, llegiu, val la pena!!

La Guerra de Suĉessió

Un dia els anglesos i uns amics seus, que estãen peleats amb el welo del xiquet, se van enterar que l'emperãor d'Àustria buscava un puesto de rei pâ colocar al seu xiquet segon, que de moment només era arxiduc, i van decidir ajudar-li a 'conseguir el puesto de Felipito. A canvi, només volien que Menorca pâ anar a estiuejar, perqu'en Anglaterra plou sempre. Quan el rei Sol es va enterar, va dir: «Cristo! Que s'ho hau cregut vosâtros!», i va enviar tot l'exèrcit gabatxo a ajudar al xiquet.

Mentres, el' súbdits, que ja vêen la que se lis en venia damunt, van haver d'elegir entre un o l'âtre, i ací és quan van vindre tots ês lios. En Castella no tingueren massa dubte: en aquell temps se dûen molt bé encara amb els gabatxos, perô en la Corona d'Aragó no ho tenien tan clar i no s'acabãen de decidir. Entonses va vindre un tal Basset -qu'era valencià, pâ més senyes- i va començar a minjar-los el tarro a vôre si s'adherien a la causa, i va crear ês maulets, qu'eren uns que xillãen molt, perô no fêen mai res de profit. Al final, ês de Dénia, qu'eren més xulos qu'un all, van decidir proclamar a l’arxiduc com a rei Carlos 3º, i ja va vindre to' rodat.

Al principi Felipito s'ho va fer damunt, perqu'els âtres anãen guanyant, perô el seu welo el va posar firme i van girar la tortilla. I aixina va hasta qu'el 25 d'abril de 1707 (que per lo vist va fer bon dia i no va ploure) ese va fer la Batalla d'Almansa, qu'és un puesto d'Albacete d'a on, segons Al Tall, sempre vénen tots ês mals. Com va guanyar, l'exèrcit de Felipito se va passejar per estes terres i, entr'âtres coses, diuen que van cremar ai-Xàtiva, i estos ara el tenen penjat.

Una vegâ conquerit lo regne de Valência, Felipito va fer un paperet molt famós i li va posar Decret de Nova Planta. Pareix ser que, a pesar del nom, no té res que vôre amb cap orde de Rita pâ renovar el pont de les flors, sinó que tenia com a principal funció fastidiar âs funcionaris, que se van haven de posar a estudiar de nou perquê va anular ês Furs d'ací i va imposar les lleis de Castella que, segons diuen, és un país (encâ qu'açò últim no està comprovat).

La Guerra de Suĉessió encara va continuar, sobretot amb ês catalans, que -com sempre- anãen a la seua, però això a mõatros ja no mos interessa molt. La qüestió és que Felipito va conservar el puesto, Carlos se va quedar amb el puesto de son germà major, que s'havia mort, i els anglesos van 'conseguir quedar-se amb Menorca i Gibraltar, perqu'encâ no sabien que después els alemans anirien a Mallorca i se posaria més de moda, perô Gibraltar sí que lis va vindre bé més tard pâ fer un paraîs fiscal.